Coprocultura (examenul scaunului) este recomandată pentru depistarea paraziţilor intestinali şi pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni ale sistemului digestiv şi ale tractului gastrointestinal, dar şi pentru monitorizarea eficienţei unui tratament antiparazitar.
În mod normal, materiile fecale sunt purtătoare a numeroși germeni de tip Enterococcus, Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas etc.
Cauze ce îl pot determina pe medic să îţi recomande analiza scaunului
Utilizarea necorespunzătoare a unor antibiotice, dar și tratamentele citostatice pot induce multiplicarea florei intestinale și simptome acute, mergând de la câteva scaune moi până la diaree fulminantă. Sindromul diareic este, ca frecvenţă, al treilea sindrom întâlnit în practica medicală.
De asemenea, consumul de apă infestată sau alimente nespălate, vechi, alterate sau netratate termic corespunzător pot declanșa o enterocolită acută.
Recomandări pentru efectuarea coproculturii (simptome):
- scaune diareice, care se manifestă pe termen lung; - meteorism abdominal și istoric sugestiv pentru enterocolită; - flatulență și crampe abdominale; - senzație de greață și vărsături; - prezența sângelui în materiile fecale; - dureri și crampe abdominale; - tratament antibiotic prelungit sau tratament citostatic; - artrita reactivă.