Afecțiuni ale tractului respirator superior detectate de analiză
Între diferitele segmente ale căilor respiratorii superioare (fose nazale, nazofaringele,, sinusurile paranazale, urechea medie, orofaringele și laringofaringele) nu există bariere anatomice și de aceea, infecția se poate propaga frecvent prin continuitate, cu frecvente complicații precum afectarea urechii medii, a laringelui şi chiar a căilor respiratorii inferioare.
Faringitele şi tonsilitele sunt cele mai frecvente afecţiuni ale tractului respirator superior pentru care pacientul se adresează medicului şi, implicit, laboratorului.
În diagnosticul microbiologic, este analizată flora bacteriană, care joacă un rol important în protejarea organismului faţă de microorganismele patogene, putând preveni proliferarea şi invazia acestora prin diferite mecanisme. Etajul supraglotic al tractului respirator găzduieşte o floră bacteriană ce cuprinde peste 200 specii de bacterii anaerobe și aerobe la nivelul crevaselor gingivale, plăcii dentare, mucoasei jugale şi linguale, oro-faringelui, criptelor amigdaliene şi nazofaringelui.
Recomandări pentru efectuarea culturii din exsudatul faringian:
- stabilirea etiologiei unei faringite; - depistarea streptococului betahemolitic de grup A în suspiciunea de scarlatină, glomerulonefrita acută și reumatism articular acut.
Este de preferat recoltarea înainte de administrarea de antibiotice . Înainte de recoltare pacientul nu se va spăla pe dinți.